Onze prioriteit

De primaire behoeften van het kind staan centraal  in onze werkwijze. De kinderen moeten zich in een vertrouwde omgeving voelen, ze moeten zich opgevangen en aanvaard voelen, ze moeten kunnen genieten van een zachte aanpak wanneer ze verzorgd worden en tijd genoeg hebben om in alle rust te kunnen eten en slapen.

We doen er dus alles voor om de tijd te vinden om aan persoonlijke en individuele behoeften te voldoen tijdens die bijzondere momenten.

Voor duidelijke herkenningstekens zorgen

We geven de kinderen tijdsherkenningstekens door een bepaald ritme te geven aan de dagen, door bepaalde rituelen herkenbaar te maken (“Goedendag” liedje, aan tafel, naar bed, enz.).  Zo worden de activiteiten in eenzelfde volgorde voorgesteld. We geven ze ook ruimteherkenningstekens doordat de kinderen zich bepaalde ruimtes kunnen toe-eigenen.

De voeding

We hebben een gezonde levensstijl aangenomen. We gebruiken biologisch voedsel dat aangekocht wordt via een kort traject, bij landbouwers die seizoensproducten leveren.

De maaltijden zijn zeer belangrijke momenten voor een kind. Daarom zorgen we ervoor dat iedere evenwichtige maaltijd aangepast is aan de leeftijd en de motorische capaciteiten van het kind.

 

De wekelijkse menu wordt in de inkomhal opgehangen en is tevens beschikbaar op onze website.

 

Borstvoeding

Indien een mama de mogelijkheid heeft om de borstvoeding voort te zetten, zullen we achter haar keuze staan: ofwel door haar afgekolfde melk te geven, ofwel door haar te voorstellen om ter plaatse te komen: een borstvoedingszetel is hiervoor voorzien.

De baby’s worden op aanvraag gevoed met de melk die de ouders hebben meegebracht.

Op weg naar stevig voedsel

We respecteren het ritme dat door de ouders is vastgelegd voor het invoeren van de verscheidene voedingsmiddelen (zoals, bijvoorbeeld,  fruitpapjes die pas na toestemming van de ouders worden ingevoerd in de voeding van het kind). Er wordt ook rekening gehouden met de mogelijke allergieën, de gewoontes en de religies van iedereen.

De grootste krijgen hun maaltijden of leren stilletjes aan alleen te eten, in een ontspannen omgeving.

Het slapen

We zijn zeer aandachtig voor het slaapritme van iedere kind en de maandelijkse evolutie daarvan. We bespreken dit natuurlijk allemaal met de ouders.

Het aantal slaapuren varieert naargelang de leeftijd van het kind, wat nog meer het geval is voor kinderen jonger dan 18 maanden. Daarom leggen we de baby’s en de “kruipers” meteen in bed wanneer blijkt dat ze het nodig hebben.

De autonomie

Het individueel ritme van ieder kind wordt aanvaard en gerespecteerd, in het opzicht van het respect voor een ander: spelen, slapen, eten.

We sporen het kind aan tot autonomie in iedere beweging of uitvoering : praten, eten, een zakdoek vastnemen, het bed afhalen, een bord afruimen,…

We positiveren iedere autonome beweging, of deze geslaagd is of niet.